Mulut Najib dah berbau Kentut Obama

| |
Media pengampu dan propaganda UMNO-BN dah beberapa hari berkokok tetang betapa hebat dah gahnya Najib sebagai PM Malaysia yang bertemu mata dengan Obama, Presiden US. Berita Harian melapurkan (Jumaat 16April) “Malaysia dan Amerika Syarikat akan melakukan kerjasama untuk memulihkan imej Islam”. Star (13 April) melapurkan “ Hubungan Malaysia dan Amerika Syarikat maju setapak lagi apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Barack Obama pertama kali mengadakan pertemuan dua hala di sini semalam.” Rais Yatim menyebut sebagai ianya pembuka vista baru. Utusan Malaysia, macam biasalah. Rapat kelangit mengampunya : “Presiden Barack Obama difahamkan akan meminta nasihat Kuala Lumpur dalam usaha memperbaiki hubungan AS dengan negara-negara Islam seperti mana sikap keterbukaan terhadap dunia Islam yang dinyatakannya ketika berada di Universiti Al-Azhar, Mesir baru-baru ini.

Duta Malaysia ke AS, Datuk Seri Dr. Jamaludin Jarjis membayangkan “ pertemuan atas jemputan Obama itu sebagai Perubahan agak mendadak... cara AS melihat Malaysia sebagai sebuah negara Islam maju dan contoh kepada negara Islam lain. Semestinya kerajaan menimbang 'mengkaji' hubungan dengan AS. Perkembangan tersebut amat jelas apabila Malaysia, yang bukan pun negara nuklear, di undang menyertai sidang kemuncak berkenaan. Sebanyak 44 pemimpin dunia dijemput mengikuti sidang kemuncak itu. Malah, jelas beliau, Najib merupakan satu-satunya pemimpin dari ASEAN dan salah seorang daripada dua pemimpin Asia yang akan mengadakan pertemuan dua hala dengan Obama.

Perbincangan 40 minit minit sebelum bermulanya sidang kemuncak itu di Walter E. Washington Convention Center bermula dengan suasana mesra dan ikhlas dan perbincangan berkisar kepada perkara-perkara ringan sebelum kedua-dua pemimpin itu menyentuh beberapa isu besar melibatkan perdagangan dan isu nuklear, kata pemangku Menteri Luar Datuk Seri Dr Rais Yatim kepada Bernama.

Kalau dok dengar lapuran media UMNO-BN memang tersengihlah kita bangga dengan PM 1 Malaysia ni. Sedangkan hakikat sebenarnya, Malaysia dah dicucuk hidung. Macam lembu nak dijual untuk disembelih. Bukannya nak mengharapkan nasihat Malaysia tetapi sebenarnya Malaysia di arah mengadap. Meskipun bukan negara nuklear tetapi kerana untuk memenuhi kepentingan tertentu Negara Polis Amerika tersebut, Malaysia terpaksa mengadap sembah. Itupun terpaksa guna khidmat Yahudi Apco Worldwide yang berbayar sebanyak RM77juta. Nak pergi bai’ah pun kena bayar. Berbangga sakan dapat mengadap Obama. Ingatkan nak nasihat Obama supaya bertindak terhadap puak-puak Yahudi yang melampau di Palestine tetapi rupanya di arah supaya beramal dengan wirid-wirid Us-Zionis pulak. Ini dah kira telan air liur Obama lah ni.

Hari ini tembelang Najib makin terdedah. Tekanan Obama terhadap Najib agar memberi tekanan kepada Iran dalam isu nuclear. Amat memalukan apabila Najib sebagai pemimpin sebuah negera yang merdeka, seorang pemimpin negara umat Islam terpaksa menelan kentut Obama. Sebenarnya ia adalah rentetan peristiwa ketegasan dan kecekalan wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di Vienna selaku Ahli Lembaga Gabenor Agensi Tenaga Atom Antarabangsa mewakili Malaysia, Datuk Mohd Arshad M.Hussain yang menentang resolusi terhadap Iran oleh Amerika Syarikat dan sekutunya berhubung program nuklear negaranya.

Tindakan Kerajaan Malaysia yang memanggil pulang Wakil Tetap Malaysia ke PBB untuk memberi penjelasan terhadap sokongan beliau yang membantah resolusi terhadap Iran pada 27 November yang lalu oleh Kerajaan Malaysia yang dilihat bacul dalam menentukan pendirian terhadap program nuclear kerajaan Iran yang dilihat takut kepada telunjuk Amerika Syarikat yang jelas bersikap ‘double standard’ terhadap Negara umat Islam seperti Iran, Pakistan dan Syria dalam isu pembangunan nuclear.

Untuk menunjukkan taat setia Najib kepada murabbinya itu, Duta Malaysia ke Qatar Datuk Muhammad Shahrul Ikram Yaakob telah dilantik sebagai Gabenor baru ke Lembaga Gabenor Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) pada 4 feb setelah memecat Datuk Mohd Arshad M. Hussain yang telah berkhidmat sebagai duta selama 30 tahun.

Bukan setakat itu sahaja, sebaik selesai pertemuan dengan Obama, najib telah membuat kenyataan Tanpa memikirkan pandangan dan sensiviti umat Islam, beliau secara terbuka menyokong kempen sekatan Amerika berhubung isu program nuklear Iran, menjadikan Malaysia negara Islam pertama yang menyokong usaha Washington itu.

Malaysia sebagai sebuah negara ahli dalam OIC sepatutnya menjadi pembela diatas sikap rakus dan berat sebelah kuasa barat yang didalangi Amerika Syarikat terhadap penindasan dan kerahan sumber kepada Negara umat Islam seluruh dunia.Iran telah beberapa kali membuat kenyataan yang terbuka bahawa mereka mahu memajukan nuklear adalah untuk tenaga alternatif daripada penggunaan sumber yang lain, tetapi Iran ditekan habis-habisan dan diberi satu amaran yang keras dan telah dibuat keputusan untuk dibuat tindakan yang tegas. Sepatutnya Malaysia tidak menyokong apa-apa tindakan yang bertentangan dengan kedaulatan rakyat Iran. Seolah kita bukan sahaja tunduk tetapi bersubahat dalam perkara ini.

Beliau juga telah mengarahkan syarikat Petroliam Nasional Bhd agar menamatkan penjualan gas kepada Iran sebagai tanda Malaysia menyokong tekanan dan sekatan ekonomi yang dikenakan oleh Amerika dan sekutunya lantaran keengganan Iran menghentikan program nuklearnya.

Isu Kedua yang sentiasa dihadhamkan oleh Obama apabila melibatkan negara-negara Islam adalah isu keganasan. Label Islam dan keganasan ini diglobalisasikan dan memaksa negara didunia untuk turut sama meneruskan dasar capurtangan luar Amerika terhadap negara-negara yang dituding jarinya sebagai pengganas. Dasar meneruskan penjajahan terhadap negara-negara umat islam seperti Afghanistan, Iraq dan Palestine. Dengan segera Najib menjadi Yes men. Perdana Menteri dalam ucapannya juga berkata bahawa Malaysia akan meneruskan kerjasama Amerika Syarikat dengan negara-negara Asia Tenggara untuk membanteras keganasan termasuk oleh rangkaian kumpulan militan Jemaah Islamiah yang dikaitkan dengan Al Qaeda."Malahan kerjasama Malaysia dan Amerika Syarikat dalam soal ini semakin meningkat. Saya amat berharap kerjasama ini akan berterusan," katanya.


Isu Ketiga yang semakin membusuk adalah isu FTA (Perjanjian Perdagangan Bebas) yang mendapat tentangan dizaman Abdullah badawi kini cuba dihidupkan kembali dizaman Najib.
Malaysia merupakan antara rakan niaga utama A.S dengan nilai perdagangan dua hala yang mencecah 50 billion dollar. Dengan jumlah pelaburan bernilai 10 billion dollar, Amerika Syarikat menduduki tangga teratas dalam jumlah keseluruhan pelaburan asing di negara ini. Justeru ia bukanlah suatu perkara yang janggal sekiranya Obama akan cuba memainkan peranan yang lebih aktif di dalam menjayakan hasrat A.S untuk menandatangi (FTA) yang masih di dalam proses perundingan.Menilai dari kenyataan yang pernah dilakukan oleh James R. Keith selaku duta besar Amerika Syarikat ke Malaysia yang memmainkan peranan yang sangat besardalam usaha melakukan cengkaman ekobomi US terhadap negara ini.

Hanya dengan 40 minit para yahudi dan Nasrani ini akan menjerat Malaysia ke lubang biawaknya. Sekali terjunam kedalam lembahnya, nescaya amat sukar untuk melepaskan diri. Tetapi apa yang boleh dikata apabila wala’ pimpinan negara kepada murabbinya terlalu tinggi. Zikir-zikir yang disebut itu merupakan apa yang dihafal dari lidah Obama. Kalau dah kentut Obama dirasakan wangi oleh Najib, sedangkan kita dah loya nak termuntah… apalah upaya kita?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...