Lukisan bogel dibayar RM124 juta?

| |
LONDON--Sebuah lukisan dari maestro Pablo Picasso terjual dalam lelongan di Pusat Lelongan Sotheby's, Rabu. Lukisan perempuan ini terjual dengan harga yang menakjubkan USD 40,7 juta (RM 124j) Lukisan berjudul La Lecture itu terjual pada seseorang yang tidak ingin identitinya diketahui. Orang ini langsung menutup lelongan lukisan itu hanya dalam waktu enam minit setelah lelongan dibuka. Picasso melukis karyanya ini di Paris.

Ia dikatakan mendapat insiprasi lukisan dari pasangan gelapnya Marie-Therese Walter, yang ketika itu berusia 17 tahun dan Picasso berusia 45 tahun.
Keduanya mempunyai anak gelap bernama Maya. Istri Picasso baru mengetahui kalau suaminya main gila dengan perempuan lain saat melihat ekspreasi lukisan Picasso, dan menuntut cerai. Picasso juga melukis kekasih gelapnya itu dalam sejumlah lukisan lain seperti La Reve, Nude, Green Leaves, dan Bust, semuanya dilukis pada 1932.

Yang mengherankan, apakah lukisan seperti itu sanggup dibeli dengan harga 124j ringgit? Mungkin kita dikatakan buta seni. Tak tahu menilai hasil seni. Tetapi kekadang dunia ini ramai yang gila. Harta melimpah ruah sehingga tidak ketahuan bagaimana untuk diuruskan sebaiknya.

Ye lahh… mereka bukannya tahu dosa pahala. Mereka bukannya tahu erti kehidupan akhirat. Mereka gunakan apa yang ada ditangan mereka menurut kehendak hawa nafsu mereka. Kalau digunakan membantu golngan miskin untuk membuat rumah bernilai 30K… seramai 4 ribu seratus orang akan memiliki tempat berteduh.

Atau kalau tak tahu nak guna. Beri sahaja kat PR untuk tumbangkan UMNO-BN. nescaya banyak kebajikan untuk rakyat Malaysia akan dikecapi. Mungkin itu orang bukan Islam. Bagaimana pula dengan yang mengaku Islam. Bangsa melayu dari Negara terkaya didunia ni

MANHATTAN - Putera Jefri Bolkiah (gambar) yang merupakan adik pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah meminta seorang hakim di sini, menghalang juri daripada melihat empat buah patung yang menunjukkannya sedang bersetubuh, lapor akhbar New York Post semalam. Permintaan itu disampaikan oleh pasukan peguam Putera Jefri menjelang satu kes sivil terhadap dua bekas peguamnya, Thomas Derbyshire dan Faith Zaman. Semua patung erotik tersebut disimpan di rumah mewah berharga AS$11 juta (RM33.9 juta) milik putera itu di sini, New York, Amerika Syarikat.

Menurut Mark Cymrot yang mewakili Derbyshire dan Faith patung-patung tersebut diukir oleh seorang artis terkenal, J. Seward Johnson. Sebuah patung tersebut katanya, menggambarkan Putera Jefri manakala sebuah patung lagi menggambarkan seorang tunangnya. Dua patung yang lain menunjukkan mereka sedang melakukan hubungan seks.

Orang kaya yang tidurnya atas tilam duit. Sudah tidak tahu nilai serta harga pinjaman harta diatas mukabumi ini. semoga Allah menjauhkan mereka yang beriman daripada fitnah ini. Apatah lagi untuk digunakan fi sabilillah. Itu merupakan harta mereka.. apa peduli dia kepada orang lain... Mereka akan tahu nilainya apabila malaikat al-maut datang menyapa mereka...

2 comments:

joecharlie said...

Kota Bharu Bandaraya Islam Yang Lindungi Pelacuran dan Lain-Lain Maksiat
10 02 2011

Liza, seorang Pelacur sedang bersedia untuk melayan pelanggan di premis pelacuran tidak sampai satu kilometer dari Pejabat Nik Aziz dan premis ini di dakwa dilindungi oleh MPKB Bandaraya Islam

Nasruddin Tantawi sahajalah harapan rakyat Kelantan untuk membersihkan segala bentuk maksiat seperti judi, pelacuran dan seks haram luar tabie yang berleluasa di Kota Bharu Bandaraya Islam. Pimpinan PAS Kelantan semuanya sudah terlalu dayus.

Ternyata Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam yang anak Nik Aziz yang bernama Nik Abduh pernah menjadi ahli majlis melindungi aktiviti-aktiviti maksiat dan pelacuran di dalam bandar Kota Bharu. Kenyataan ini memang memeranjatkan.

Setelah dua puluh tahun Kelantan di pimpin oleh Ulama dengan diperintah oleh Parti Islam, pusat placuran terancang dan karaoke-karaoke haram semakin berleluasa di Kota Bharu bahkan di dalam DUN Chempaka yang ADUN nya adalah Menteri Besar Kelantan dan Mursyidul AM PAS.

Setelah sedekad Kota Bharu dimartabatkan oleh PAS sebagai Bandaraya Islam, rupa-rupanya itu hanyalah retorik politik. Itu sebenarnya penuh kepura-puraan. Itu sebenarnya penuh dengan kemunafikan.

Hari ini, saya ingin mengajak Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia untuk membersihkan Kota Bharu dari maksiat yang semakin berleluasa yang dilindungi oleh pihak berkuasa tempatan.

Shahidan, seorang pelacur Pondan yang menjalankan aktiviti di premis perlancongan berlesen di tengah bandar Kota Bharu Bandaraya Islam.

Nik Aziz pula tidak perlu cabar sesiapa berdebat kerana Nik Aziz perlu bertaubat dan memikirkan bagaimana beliau mahu menjelaskan bukan kepada kami rakyat Kelantan, tetapi kepada Allah s.w.t tentang aktiviti maksiat yang dilindungi oleh Kerajaan Islam di bawah pimpinannya.

Sementara itu saya beri masa untuk anda semua melemparkan segala tuduhan kepada saya. Kata saya mabuk, kata saya kaki botol dan macam-macam lagi bagi menafikan apa yang akan saya dedahkan untuk beberapa hari yang akan datang.

Tetapi jangan dakwa bahawa aktiviti pelacuran dan lain-lain maksiat yang dilindungi pihak berkuasa memang berlaku di Kelantan tetapi kecil berbanding dengan kerajaan negeri pimpinan Barisan Nasional. Alasan itu tidak di terima. PAS memerintah Kelantan selama 21 tahun dan sepanjang tempoh itu ADUN PAS, EXCO PAS dan Pembangkang adalah dari kalangan orang Islam. Kota Bharu pula adalah bandar kecil sahaja.

Kalau 21 tahun PAS masih gagal menghapuskan aktiviti pelacuran di Kelantan, janganlah PAS bercakap untuk menghapuskan maksiat di Malaysia yang terpaksa Kerajaannya di kongsi dengan parti-parti bukan Islam.

Nasruddin Tantawi perlu tangguhkan dulu aktiviti menyerang majlis sambutan hari Valentine sebaliknya perlu bersihkan maksiat yang dilindungi oleh Parti Islam di Negeri Kelantan.

Beberapa posting akan datang mungkin akan menganggu sensitiviti anda dan tidak sesuai untuk mereka di bawah usia 21 tahun. Harap maklum

putrarahman said...

Ustaz, Lukisan lama yang dilukis oleh pelukis terkenal ni pada asalnya taklah sampai berjuta-juta nilainya. Namun nilainya semakin naik dari masa ke semasa. Orang yang membeli lukisan tu bukannya hendak melihat atau menikmati nilai seni lukisan tersebut, tetapi sebagai satu pelaburan jangka panjang. Entah-entah setelah dibeli, lukisan tersebut disimpan di dalam peti simpanan keselamatan.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...