Panasss!!! Ku sangka 2 rupanyaaa 4?

| | 1 comments


Berita terkini dalam persiapan menghadapi pilihanraya, maklumat yang diberitahu kepada penulis bersumberkan YB Umno sendiri bahawa MB Terengganu sekarang iaitu Datuk Ahmad Said tiada dalam senarai calon Umno-BN untuk PRU-13.

PM sendiri tidak berkehendakkan Mat Said lagi. Kita pun sedia maklum bagaimana Mat Said telah menconteng arang ke muka Umno-BN dan kepimpinan mereka apabila krisis perlantikan MB Terengganu dahulu. Apatah lagi dengar-dengar khabar bahawa pihak istana sendiri pun sudah tidak berkenan dengan perangai dan sikap ‘cerdik do’oh lalu” MB sekarang.

Sejak rebahnya Derih Jusoh daripada kerusi empuk jawatan MB Terengganu maka bermulanya perang yang tidak berkesudahan antara Team Utara & Team Selatan ini. Dua group yang saling bertentangan dan saling bertewas. Ianya bukan rahsia lagi bahkan perbalahan ini secara terang-terangan dan tiada ubat untuk penyelesaian maupun ada kesudahannya. Ianya selesai depan wartawan maupun duduk dihadapan pimpinan. Datuk Mat Said dengan team veterannya dan Idris Jusoh dengan team barunya.

Baru-baru ni semasa PM Najib datang ke Marang, ingatkan sekadar nak bahagikan BR1M kepada rakyat tetapi rupanya untuk mengubat penyakit yang dah semakin membarah. Masing-masing team dah siap untuk cah keting masing-masing. Kita pakat-pakat tengoklah nanti. Bahkan dikatakan bahawa takkan berlaku p’raya melainkan Najib akan turun sekali ke Terengganu.

Dalam dok masing-masing memperkukuhkan kuku & taring masing-masing, timbul pulak 4 nama calon MB Terengganu yang baru. Sekarang ini bukan 2 team sahaja yang bertempur tetapi kini sudah berpecah 4 team. Masing-masing dok menaruh angan-angan bahawa merekalah bakal MB. Para YB2 iaitu Awang Tera - Kemaman, Yahya Khatib – Marang, Rahin Telok Pasu dan Razif Seberang Takir.

Masing-masing dok perkemas jentera. Kini amat rancak pertemuan demi pertemuan untuk mengukuhkan team masing-masing. Dahulu mereka takut untuk derhaka kepada PM… takut 'tulah' tetapi setelah contoh dan qudwah yang dibuat oleh Mat Said merampas jawatan MB dahulu, kini timbul keberanian bagi 4 orang ini menyingsing lengan.

Bab kata Ibrahim Pendek dalam penyamun tarbus... "Jom!.. Kita tengok sapa yang kenaaa" !!! itupun kalau BN boleh mengekalkan kuasa di Terengganu. Tetapi kalau benar nama Mat Said pun tak tersenarai, bagi pandangan penulis… takkan Mat Said nak biarkan sahaja. Lama mana perturunkan ilmu daripada harimau dan binatang yang buas-buas dari Zoo beliau di Kemaman. daripada berputih mata, baik bakar kapa sekali.

Pernah Idris jusoh nak menyingkirkan nama Mat Said dari menjadi calon akibatnya deris Jusoh yang terpelanting. Adakah kali ini Mat Said boleh memecahkan rekod kali ke-2? Adakah semua empat2 calon MB akan terpelanting dek Mat said… atau salah buat Umno-BN yang akan terpelanting dalam Pru-13 nanti.

Read More !

Kes Mek Wook & KeraJaan Umno-BN Terengganu

| | 0 comments

Warga Emas 109 Tahun Di Halau

Hari ini nama Mek Wook atau nama sebenarnya, Wook Kundor, 109, sememangnya telah dikenali ramai kerana mengahwini seorang lelaki yang tiga kali ganda lebih muda darinya. Mungkin sudah ditakdirkan Allah SWT kepada Mek Wook bahawa nenek tua itu terpaksa menerima satu lagi ujian pada usia emasnya apabila dia diperdaya oleh anak saudaranya sendiri sehingga memungkinkannya kehilangan tempat tinggal dan tanah.

Menurut laporan dari Sinar Harian, Pemangku Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Asisten Superintendan Mohd Rosli Mohd Amir memberitahu Mek Wook didatangi anak saudaranya yang dikenali sebagai Din pada tahun 2004 dan menawarkan diri untuk menyimpan geran tanah milik nenek tua itu.

Tiga tahun kemudiannya, Din datang bertemu dengan Wook dan mengajaknya ke satu tempat yang tidak dinyatakan serta meminta nenek tua itu menurunkan cap jarinya di atas satu kertas. Ketika itu, Wook mungkin boleh dikatakan bersangka baik terhadap anak saudaranya itu dan tidak langsung mengesyaki apa-apa niat buruk meskipun tidak memahami dengan tindakan yang didorong Din itu.

Tembelang Din mula pecah apabila seorang lelaki datang ke rumah Wook pada Disember tahun lalu dan meminta dia dan suaminya, Mohd Nor Musa, 39, keluar berpindah serta merta memandangkan tanah yang menjadi tapak rumahnya itu telah dijual. Menyedari dirinya tertipu dan tanah tempat yang menjadi tempat tinggalnya sejak sekian lama itu mungkin bukan lagi menjadi miliknya, Wook bertindak bersama suami membuat laporan polis berhubung perkara berkenaan.

Mujurlah Wook bertindak melaporkan kes berkenaan kepada pihak berkuasa dan meminta agar keadilan diberikan kepadanya sementara usianya masih ada. Meskipun dibatasi oleh usia yang lanjut, Wook tidak mengenal erti putus asa untuk berjuang demi hak dan diri yang tertipu oleh insan yang cuba mengambil kesempatan terhadapnya

Ini berita yang berlaku di Kuala Brang bagaimana anak saudara sanggup menipu Mak saudaranya sendiri. Apa kurangnya dengan apa yang dilakukan oleh wakil rakyat terhadap rakyatnya sendiri. Isu rampasan tanah Sekolah Islam Darul Bayan.

Bagaimana mereka secara senyap berpakat dengan merampas melebihi separuh tanah Sekolah agama dan dibahagikan sesama JKKK Limbong dan Cacar di Pekan Paka. Perbuatan senyap-senyap dan tanpa ada akhlak dan moral ini amat memalukan.

Kasihan buat Mek Wook. Sudahlah tua dan tidak bekerja tetapi ia sanggup diperlakukan sedemikian. Dengan tidak berpendidikan tinggi mungkin anak saudaranya mengambil kesempatan atas dirinya dengan menipunya. Kalau Mek Wook, beliau bertindak mengadu kepada pihak berkuasa.

Persoalannya kini bagaimana J/K Bertindak Isu Rampasan Tanah Sekolah SRIDB hendak mengadu? Nak mengadu kepada siapa kerana yang terlibat dan merancang adalah kepimpinan Umno-BN sendiri. Dari JKKK termasuk Adun, AP, Exco bahkan kelulusan akhir adalah MB Terengganu. Inilah Kerajaan sendiri yang menipu rakyatnya dibantu oleh sebahagiannya kakitangan dan pegawainya yang bertindak zalim dengan kuasa yang dimilikinya.

Read More !

Kemana lagi Adun Paka nak lari?

| | 0 comments



Selepas para pelajar, ibu-bapa, kakitangan sekolah serta masyarakat awam berdemontrasi membantah tindakan 5 JKKK yang merampas tanah sekolah 12 Februari tempoh-hari, barulah buat pertama kali pihak pemimpin Umno-BN bersuara. Adun Paka khususnya membuat sidang media di Permai Inn, Kuala Terengganu. Tempoh 7 hari diberi kepada penulis untuk menarik balik tuduhan bahawa beliau lari ke Resident Resort ketika demontrasi ke pejabat beliau diadakan untuk menyerah memorandum bantahan kepada Adun Paka sendiri.



Gambar demo semuka penuh oleh akhbar Sinar harian

Tetapi apa yang malang dan menyedihkan berdasarkan laporan media iaitu Sinar harian yang bertarikh 14 Februari dan Berita Harian keluaran Ahad itu serta pengamatan yang dibuat oleh penulis melalui rakaman video terhadap Sidang Akhbar tersebut didapati Adun Paka, YB Zakaria memberi maklumat bohong, palsu serta berasaskan fitnah semata-mata.

Amat malang, bagaimana seorang yang berstatus wakil rakyat yang sepatutnya telus, adil serta memberikan jawapan yang berasaskan fakta dan kebenaran tetapi bertindak sebaliknya. Tuduhan dan tohmahan berdasarkan emosi dan nafsu beliau yang jelas bersikap wakil kroni dan bukannya wakil rakyat. Beliau bercakap dihadapan wartawan yang tidak mengetahui kedudukan sebenar dan ianya dilapurkan kepada rakyat secara sehala.14 perkara yang dibangkitkan oleh Adun Paka untuk menghalalkan tindakan pihak pemimpin Umno-BN dan JKKK yang bertindak merampas tanah Sekolah Rendah Agama Islam Darul Bayan adalah kenyataan dan jawapan yang amat dangkal.

Penulis tidak berhasrat untuk menghuraikan satu persatu dan menjawabnya disini. Bahkan penulis telah membuat kenyataan akhbar yang telah disiarkan kelmaren oleh Sinar Harian pada 20hb Februari 2012 dengan mencabar pihak Adun Paka untuk diadakan “Debat Rakyat” dalam isu rampasan tanah Sekolah Rendah Islam Darul Bayan ini agar masing-masing boleh mengemukakan hujjah dan boleh dijawab secara adil dan seimbang.Surat rasmi sudah dihantar ke Pejabat Adun Paka dengan tarikh serta tempat boleh ditentukan oleh pihak Adun Paka sendiri untuk diadakan di kawasan Dun Paka sendiri. Pada bila-bila masa dan dimana sahaja. Tidak guna beliau bercakap dan berhujah dihadapan wartawan tetapi biarlah beliau berani berhadapan dengan rakyat beliau sendiri dan biarlah rakyat boleh menjadi hakim.

Kenyataan akhbar untuk cabaran debat rakyat kepada Adun Paka

Tajuk debat juga telah disarankan berdasarkan persoalan yang dibangkitan beliau ketika siding media tersebut iaitu : “Siapa Rampas tanah Siapa?” atau persoalan kedua yang beliau bangkitkan : “Siapa Yahudi, Siapa Palestine?” Adakah beliau berani? Atau beliau sekali lagi nak melarikan diri daripada menghadapi kebenaran dan rakyat beliau sendiri? Atau beliau hanya berani menipu dihadapan wartawan semata dan tidak berani berhadapan dan bersemuka di pentas terbuka? Berani kerana benar, takut kerana salah!Mengenai jawapan Menteri Besar Terengganu, DS Ahmad Said dihadapan wartawan sebagaimana yang disiarkan oleh Berita Harian Ahad lalu, penulis tak berminat untuk mengulasnya kerana zahir sangat bahawa beliau tak tahu apa-apa, hanya membuat kenyataan bodoh sahaja.

Laporan SPRM oleh Pengerusi J/K Bertindak dan Guru Besar SRIDB

Hari Ahad lalu juga pihak Jawatan Kuasa Bertindak terhadap rampasan tanah SRI Darul Bayan telah membuat report dan aduan kepada pihak SPRM Kuala Terengganu agar diadakan siasatan menyeluruh terhadap bagaimana rampasan tersebut boleh berlaku dan kita berkeyakinan adanya salah-guna kuasa berlaku terhadap prosedur yang membawa kepada tindakan rakus serta zalim ini.

Semua cara akan digunakan bagi mempertahan tanah Sekolah agama ini yang dibangunkan menggunakan harta zakat dan wakaf orang ramai dan semoga mereka yang terlibat dengan kezaliman ini insaf dan kembali ke pangkal jalan. Amen.

Read More !

YB BN lari ke Resident?

| | 0 comments

Sebuah Jawatan-kuasa Bertindak bagi isu Rampasan Tanah Sekolah Rendah Agama Darul Bayan telah diwujudkan yang dianggotai dari kalangan para ibu-bapa, Pengerusi & AJK Ahli Lembaga Pengarah Sekolah serta Guru Besar dan kakitangan sekolah. Mereka baru mengetahui pada akhir januari 2012 bahawa tanah sekolah mereka telah dirampas oleh 5 penama JKKK kampung Limbong & kg cacar. Ketua JKKK, setiusaha, naib dan ajk JKKK sendiri sanggup mengambil tanah sekolah tersebut untuk kepentingan individu mereka sendiri.

Menyedari hal itu Jawatan Kuasa Bertindak tersebut berusaha untuk mendapatkan kembali hak tanah sekolah mereka dengan mengemukakan bantahan dan bertemu dengan pihak Pejabat Tanah Daerah, Pengarah Tanah & Galian Negeri Terengganu. Mereka menyuarakan simpati tetapi mereka tidak boleh berbuat apa-apa kerana alasannya ini kerja orng politik. Pihak Jawatan kuasa juga cuba menemui Menteri Besar Terengganu tetapi gagal. Dan surat bantahan itu diserahkan kepada setiusaha MB.

Beberapa minggu berlalu tanpa respon akhirnya pihak Jawatan Kuasa menggerakkan demo bantahan secara aman agar pihak berkuasa memberi maklum balas segera. Hari ini, Ahad hampir 3 ribu orang peserta termmasuk masyrakat setempat, ibu-bapa, guru-guru dan para pelajar berdemontrasi ditapak Sekolah Rendah Islam Darul Bayan di jalan Santong, Pekan Paka bermula jam 12.30 tengahari. Mereka juga turut berarak ke Pejabat Adun Paka kerana pihak Adun & Ahli Parlimenlah yang terlibat secara langsung menandatangani kelulusan rampasan tanah tersebut.

Papan tanda pembinaan anak Yatim yg kini dirampas tanahnya oleh JKKK

Peserta demo berarak ke pejabat Adun Paka

Memorandum yang nak diserahkan tetapi YB lari ke Residen Resort berhampiran

Pelajar muslimat juga turut serta

Kenapa YB lari? mana dia slogan berkhidmat tuh!!!


Walaupun pejabat tersebut dibuka pada pagi tadi tetapi menyedari bahawa peserta demo berarak ke pejabat mereka lalu dengan segera pejabat tersebut ditutup. Bahkan YB Zakaria selaku Adun Paka bertindak melarikan diri dan bersembunyi di Resident Resort, iaitu sebuah resort yang berhampiran. Amat malang apabila beliau takut untuk berhadapan dengan peserta demo tersebut untuk menerima memorandum bantahan. Apabila peserta telah bersurai barulah pada petang ini mereka kembali berkumpul. Mungkin sedang bermesyuarat tergempar kot!

Apa yang kita dapat maklumat, tindakan ini sebagai satu sabotaj terhadap kepimpinan Menteri Besar Terengganu yang dipimpin oleh Datuk Seri Ahmad Said. Semua maklum bahawa Adun Paka dan Ahli Parlimen Dungun iaitu “Datuk” Matulidi adalah team Idris Jusoh dan pastinya tidak sebulu dengan Pok Rosli selaku Ketua Bahagian Dungun yang penyokong kuat & selaku penasihat strategik MB. Dengan isu yang ada sekarang, mereka boleh berlepas diri dan menyerahkan kepada Team Mat Said menjawab serta mempertahankan 5 orang JKKK yang diberi tanah tersebut dalam menghadapi persoalan dan bantahan orang-ramai. Dan sememangnya begitu kerana kelulusan akhir adalah ditangan pihak Exco selaku ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) dan MB sendiri.

Pihak rakyat menunggu respon pihak berkuasa khususnya Datuk Mat Said dalam memberi jawapan yang munasabah sebagai sebuah parti yang mewar-warkan sebagai Parti pembela rakyat, bangsa melayu & agama Islam. Apakah tindakan rampasan tanah Sekolah Agama ini mengambarkan tanda sebagai rakyat yang didahulukan ?

Sampai bila pihak berkuasa nak membisu???

Read More !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...